Europese groei

Thu, 27 Dec 2012

De Europese leiders lijken de eurocrisis enigszins onder controle te hebben. Houdt dat ook in dat we volgend jaar groei kunnen verwachten?

De prognoses van bekende instellingen als het Imf en de wereldbank zijn niet bepaald rooskleurig. Voor de gehele eurozone wordt gerekend op een groei van 0.2 %. Dit is zogoed als niks en valt te categoriseren tussen nulgroei en recessie. Voor de zuidelijke landen binnen de eurozone verhult dit percentage de echte problemen. Voor Spanje geldt bijvoorbeeld dat de groeiverwachting voor dat land over 2013 staat op -1,3 %. Dit is meer dan de Spaanse overheid had verwacht en dit zal nog de nodige problemen gaan opleveren in 2013.

Het koopgedrag van consumenten wordt beïnvloedt door de Europese crisis. Mensen die niet zeker zijn van wat er met hun spaargeld gebeurd, die twijfelen over het behoud van hun werk, die gaan minder uitgeven. Alle indicatoren wijzen erop dat de consument steeds minder gaat uitgeven. Ook in het bedrijfsleven komen steeds meer geluiden dat het niet goed gaat. Dit komt niet alleen door de afname van orders. Vooral de onzekerheid van waar het allemaal naar toe gaat en bij wie de rekening komt te liggen wegen zwaar op de bereidheid tot investeren.Europa heeft een probleem met zijn hoge schuldgraad en lage groeiverwachtingen. Europa gaat steeds meer op Japan lijken. Vergeleken met Europa is Japan al in een verder stadium. Japan heeft een schuldgraad die is opgelopen tot 230% van het BBP. De Japanse elite heeft het nagelaten in de afgelopen 20 jaar orde op zaken te stellen. Gelukkig heeft de Japanse centrale bank wel opgelet en die heeft Japan in een gecontroleerde depressie laten komen. Japan is hier voorlopig nog niet uit, maar het had erger kunnen zijn.

Is het voor Europa mogelijk om de scenario te voorkomen? De Eurozone en haar leiders doen er alles voor om het vertrouwen in de zone herstelt te krijgen. Maar voorlopig lijken de successen steeds van korte duur. De weg van een monetaire Unie naar een bancaire, eco, sociale en politieke unie is nog ver en er zijn vele hindernissen en tegenstanders die dit zullen proberen te voorkomen. Het nu ingestelde bankentoezicht (vanaf 2014) door de ECB is weliswaar een eerste stap richting een bankenunie maar niet meer dan dat. Het heeft er in ieder geval voor gezorgd dat de rente voor Spanje en Italië is afgenomen. Maar economische groei levert het vooralsnog niet op.

 

2019 © binaryclass.nl Alle rechten voorbehouden
Design/Theme: cactuX.